Tension Releasing Exercises (TRE®)

Wat is TRE®?

TRE® staat voor Tension en Trauma Releasing Exercises en is een lichaamsgerichte methode om op een natuurlijke manier spanning los te laten. Je schudt de stress letterlijk van je af. Dit kan lichte, dagelijkse stress zijn of diepe chronische spanning. 

 

Wij hebben een prachtig mechanisme in ons dat heel efficiënt spanning reguleert. Zo zijn we heel goed in staat om super snel spanning op te bouwen wat reuze handig is als de situatie daar om vraagt. En zo goed als wij zijn om die spanning op te bouwen, zo goed kunnen we deze ook weer loslaten, namelijk door te trillen. En dat laatste vinden we in de regel niet zo prettig, omdat we dingen vaak mentaal proberen op te lossen. Het trillen wordt soms ook wel met zwakte geassocieerd; beven als een rietje, knikkende knieën of een trillende stem. We vinden dat niet zo fijn, maar eigenlijk is het een heel natuurlijk signaal van het lichaam aan de hersenen om weer te kalmeren. 

 

Tijdens  een TRE® sessie gaan we bewust op zoek naar dit ontladingsmechanisme. Met behulp van 7 oefeningen help je het lichaam om dit natuurlijke proces zijn werk te laten doen. Zo breng je je zenuwstelsel weer naar de oorspronkelijke, kalme staat van zijn. Hierdoor kunnen lichaam en geest weer tot rust komen. Het doel van TRE® is om de wijsheid van het lichaam (weer te leren) volgen.

TRE® is ontwikkeld door Dr. David Berceli (meer informatie over hem hieronder) en is in principe een zelfhulp-methode. Het is wel verstandig om het op een goede manier aan te leren. Ik ben gecertificeerd TRE® Provider en aangesloten bij TRE Nederland.

 

Je kunt bij mij terecht voor een of meerdere sessies. Klik hier voor de tarieven.

Video afspelen

Dr. David Berceli

TRE® is ontwikkeld door trauma-expert Dr. David Berceli, die al jarenlang actief is als hulpverlener in ramp- en oorlogsgebieden. Toen hij op een dag in een schuilkelder zat met een aantal mensen, merkte hij op dat ieder mens op zijn eigen manier spanning ervaart en verwerkt, maar dat het lichaam bij iedereen op dezelfde manier reageert; dat krimpt ineen en spant zich samen. Daarnaast merkte hij op dat kinderen die op een spontane manier uiting gaven aan hun spanning door te trillen, naderhand veel sneller weer rustiger waren dan de volwassenen die zich schrap hadden gezet tijdens de gebeurtenis. 

Met TRE® breng je het natuurlijke trilmechanisme weer op gang. Het zit al in je. Je krijgt er weer toegang tot en je leert het mechanisme te reguleren.

In de video hiernaast legt David Berceli het allemaal heel mooi uit.