Pilates

Krachtopbouw van binnen naar buiten

De wervelkolom is de steunpilaar van het lichaam. Als de balans hiervan verstoord is, ontstaan er blokkades in de basis, maar die vooral aan de buitenkant zichtbaar zijn. Pilates is voor mij in eerste instantie fysieke beweging op micro niveau. Een lichaam fine tunen door de binnenste kleine spierlagen te optimaliseren en in balans te brengen (stabiliseren), zodat de grotere bewegingen van grotere spiergroepen aan de buitenkant makkelijker en efficiënter gaan (krachtopbouw).

kijken zonder oordeel

Het lichaam zoekt met de minste weerstand naar de beste balans (binnen de omstandigheid). Pilates geeft ook inzicht in deze fysieke aangeleerde patronen; iemand die bijvoorbeeld veel spanning heeft in de nek, zal opmerken dat deze spieren blijven aanspannen, ook als die niet direct bij de oefening betrokken zijn. Na de bewustwording kan de verandering plaatsvinden.

Veel persoonlijke aandacht

Ieder lichaam is uniek en heeft, al dan niet door blessures, zijn eigen kenmerken in botstructuur, houding en verhouding. Dit brengt weer specifieke persoonlijke aandachtspunten met zich mee. Ik werk om die reden alleen een-op-een. Tijdens de lessen werk ik wel vanuit de basisprincipes van de door Joseph Pilates ontwikkelde methodiek, maar het vaste oefenschema heb ik losgelaten. Voor een overzicht van de tarieven klik hier.