Tension Releasing Exercises

Wat is TRE?

TRE staat voor Tension Releasing Exercises en is een lichaamsgerichte methode om op een natuurlijke manier spanning los te laten. Je schudt de stress letterlijk van je af. Dit kan lichte, dagelijkse stress zijn of diepe chronische spanning. 

Wij hebben een natuurlijk mechanisme om heel snel spanning op te bouwen. Op zich een heel handig systeem, omdat je heel snel kunt reageren op eventuele dreiging. Zo goed als wij zijn om die spanning op te bouwen, zo goed kunnen we deze ook weer loslaten. Dat laatste zijn we echter een beetje verleerd, omdat we dingen vaak mentaal proberen op te lossen. Het trillen wordt ook met zwakte geassocieerd; beven als een rietje, je stem die bibbert. We vinden dat niet zo fijn, maar eigenlijk is het een heel natuurlijk signaal van het lichaam aan de hersenen om te kalmeren. 

Met behulp van 7 oefeningen help je het lichaam om dit natuurlijke mechanisme zijn werk weer optimaal te laten doen en zo breng je je zenuwstelsel weer naar de oorspronkelijke, kalme staat van zijn. Hierdoor kunnen lichaam en geest weer tot rust komen.

Ik ben in opleiding tot TRE Provider en tot mijn certificering kun je een afspraak maken voor een oefensessie (1 of 2 personen). Het is super om te ervaren! 

Video afspelen

Dr. David Berceli

TRE is ontwikkeld door trauma-expert David Berceli. Hij was als hulpverlener actief in ramp- en oorlogsgebieden. Hij merkte dat het lichaam bij iedereen op dezelfde manier reageert op stress, maar dat ieder persoon deze spanning op zijn/haar eigen manier verwerkt. En hij zag dat kinderen die op een spontane manier uiting gaven aan hun spanning door te trillen veel sneller rustiger waren dan de volwassenen die zich schrap zetten. 

Met TRE breng je het natuurlijke trilmechanisme weer op gang. Het zit al in je. Je krijgt er weer toegang tot en leert de het mechanisme te reguleren.

In de video hiernaast legt David Berceli het allemaal heel mooi uit.