Hiske Dooper

Hallo

Dans, Pilates, video, fotografie, Coaching. Ik heb altijd al veel verschillende dingen gedaan. Alles wat ik doe is op de een of andere manier terug te voeren op beweging en dynamiek. Wat mij fascineert is wat mensen beweegt. Letterlijk en figuurlijk. 

Hiszwartwit

Dans

In 2002 studeerde ik af als docent Moderne dans en Klassiek aan Codarts Dansacademie. Daarna ben ik naar New York vertrokken om me bij Merce Cunningham te verdiepen in de Cunningham Techniek. Het plan was een jaar te gaan. Het werden er 3. Ik heb als docent Cunningham Techniek gewerkt bij o.a. ArtEZ Dansacademie en gastlessen gegeven bij Ginasiano (Porto), Fontys en Codarts. Cunningham Techniek geef ik nog steeds met veel plezier aan de 2e jaars studenten van de Opleiding Danser Creative Contemporary binnen MBO RijnIJssel en ben daarnaast Loopbaancoach van de 1e jaars studenten van de Opleiding Show Allround.

Coaching

Na 7 jaar verbonden te zijn geweest aan ArtEZ Dansacademie als docent en mentor, begon mijn interesse steeds meer te liggen bij de ontwikkeling van de persoon áchter de danser. Ik wilde deze beter in zijn eigen ontwikkeling te begeleiden, inzichten te geven om zo voor zichzelf richting te bepalen. Een opleiding tot professioneel coach was het logische gevolg. Deze heb ik met succes afgerond bij de Academie voor Psychodynamica. Inmiddels werk ik vooral met PSYCH-K®, omdat ik dit de meest effectieve methode vind die ik ken.

Pilates

Eigenlijk ben ik Pilates gaan doen ter ondersteuning van mijn (anatomische) kennis als dansdocent. Ik ben vooral geïnteresseerd in de kleine (stabilisatie) spiertjes en die te fine tunen. Wat je dan ziet is dat de bewegingsuitslag naar buiten toe makkelijker gaat. Mijn lessen zijn ideaal als je na een blessure/operatie weer mag sporten en als je er van houdt de mogelijkheden van jouw lichaam te onderzoeken. 

PSYCH-K®

Energie volgt de gedachte. Dat heb ik altijd geloofd. En ook dat onder gedrag eigenlijk altijd een overtuiging schuil gaat, positief of negatief. Met PSYCH-K® kun je belemmerende onderbewuste overtuigingen transformeren in ondersteunende overtuigingen, waarbij de bijbehorende gedragspatronen mee veranderen. Fantastische techniek! Het heeft mij in korte tijd veel mentale rust gegeven.

TENSION RELEASING EXERCISES

Tension Realasing Exercises (TRE) is ook al zo mooi. Deze lichaamsgerichte methode is gericht op het loslaten van (chronische) spanning. Met TRE breng je je zenuwstelsel terug naar de natuurlijke en kalme staat van zijn en helpt je om te leven vanuit verbinding met je omgeving. Door mijn fascinatie met de psoas ben ik in aanraking gekomen met TRE. Ook hier heb ik persoonlijk veel aan gehad. Ik heb veel minder spanning in mijn lichaam dan voordat ik hiermee begon en dat gun ik jou ook!

Persoonlijk

In het dagelijks leven woon en werk ik heel gelukkig samen met Peter in Arnhem. Naast Kinected heb ik een webshop Tooth Fairy Productions waar werk te koop is, gemaakt met de ambachtelijke fotografische processen cyanotype en Mordançage.